Pienių medus

 

Pienių medus yra labai skanus pavasario desertas. Jis tinka prie blynų (primena klevų sirupą), gardinti arbatoms arba gėrimams,taip pat valgyti tiesiog čia ir dabar. O jam pasigaminti jums reikės:

  • maždaug 300 vienetų pienių žiedų
  • litro vandens
  • kilogramo cukraus

Kai jau turime pasiruošę žiedus, užpilame juos litru vandens ir užverdame, tada jau paliekame bent dvylikai valandų,o geriausia visai parai. Kitą dieną reikia perkošti ir gerai išmaigyti visą skystį. Tada supilame cukrų ir paverdame kol pradės tirštėti, taip maždaug valandą, turi gautis sirupo tirštumo.

  • Pienių žiedus geriausia rinkti atokioje pievoje, kuo toliau nuo kelio, dėl visiem suprantamų priežasčių.
  • Taip pat geriausia žiedus rinkti ryte, kol dar iškritus rasa, arba po lietaus, žiedai tada būna švaresni.
  • Žalią žiedo dalį reikėtų atskirti nuo žiedlapių ir išmesti, nes gali medų apkartinti, bet aš visad pamirštu tai padaryti ir nejaučiu jokio kartumo.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageFlattr the authorDigg thisShare on StumbleUponEmail this to someonePrint this page

Virtos kukurūzų burbuolės

Kuo toliau,tuo dažniau važiuojant per Lietuvą pamatau laukus kukurūzų, taip pat ir parduotuvės siūlo pirkti kukurūzų burbuoles už prieinamą kainą, tad kol dar šviežios burbuolės-valgom:

  • Kukurūzų burbuolių
  • druskos/cukraus
  • sviesto

Kukurūzų burbuolių virimas priklauso nuo jų amžiaus, kuo jaunesnės-tuo trumpiau, taigi verdame vandenyje (be druskos) nuo 5 iki 15 minučių, jokiais būdais ne ilgiau. Išvirusias paliekame truputį atvėsti ir smagiai kapojam su sviestu ir kam reikia druskyte ar cukriuku.

  • Svarbu, nevirkite burbuolių ilgiau-jos sukietės.
  • Pirkite kuo labiau šviežias burbuoles, nes jų sudėtis keičiasi, cukrus pavirsta krakmolu, žinoma, pasidaro ir kietesnės.
  • Galima pasigaminti žolelių sviestą, labai tinka prie kukurūzų.
  • Verdant nedėkite druskos, ji juos sukietina, bet galite įdėti truputį cukraus, jis tik atskleis aromatą ir skonį.
  • Dar galite pagardinti ir tarkuotu sūriu, kaip aš ir dariau šį kartą, labai skanu!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageFlattr the authorDigg thisShare on StumbleUponEmail this to someonePrint this page

Juodųjų serbentų uogienė (greitasis metodas)

Kadangi soduose krūmai linksta nuo uogų kekių tai metas jas „naikint“ tolesniam vartojimui, o geriausias būdas-virti uogienes. Mano atveju, galima rinktis bet kokias uogas, viską bus galima virti taip pat, nes naudoju greitąjį metodą-cukrų uogienėms, kuo tas cukrus ypatingas? Turi pektino, o pektinas tirština, plius jo reikia dvigubai mažiau nei paprasto cukraus. Žodžiu, reikės:

  • 2kg serbentų
  • 1kg cukraus uogienėms
  • 100ml vandens

Pirmiausia tai susitvarkom uogas, išrankiojam lapelius, jeigu skynėt taip,kad reiktų dvigubai dirbt, bet ir šiaip truputį prikrenta, jei yra tai atskiriat nuo kekių ir pan. Tada nuplaunam, galima po tekančiu vandeniu, bet aš mėgstu užmerkt ir ranka dar „pamakaluot“ tada iškyla visokios smulkios šiukšlytės, nukošiam. Belieka tik berti į puodą, pilti vandenį ir cukrų, bei virti 15min, taip šiais laikais paprasta išsivirti uogienę.

IMG_2370

Dar nepraėjus 15min, uogienė jau kaip ir į pabaigą, aišku tas putas reikėtų nuimti, skaidresnė uogienė tada ir ilgiau laikosi.

IMG_2371

Supilstom į paruoštus stiklainius ir užsukam, jau gal po 10min girdisi kaip dangteliai pukšti (užsidaro su slėgiu)

  • Stiklainius reikėtų išplauti su soda ir nauja kempinėle karštame vandenyje.
  • Dangtelius taip pat, dar mėgstu juos perlieti verdančiu vandeniu.
  • Labai rekomenduoju naudoti uogienių cukrų, kaina gaunasi ta pati, ir gana saldi, bet ne per daug, kaip kartais būna su paprastu cukrumi kad net sprangios pasidaro. Taip pat susitaupo laiko virimui, aš visom keturiom už šį cukrų.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageFlattr the authorDigg thisShare on StumbleUponEmail this to someonePrint this page

rabarbarų kisielius

 

Jau nuo gegužės mėnesio iki liepos pradžios galite ragauti rabarbarus, po žiemos jie puikus ir skanus būdas atstatyti imunitetą, nes jų lapkočiuose yra gausu vitaminų C ir P, mineralinių medžiagų (kalcio, geležies, magnio, fosforo), organinių rūgščių ir kt. vertingų medžiagų. Žinoma daugiausia medžiagų būna jaunuose lapkočiuose, o jų spalva išduoda skonį, rausvesni yra švelnesnio skonio. Iš rabarbarų galima pasigaminti visokių kompotų, kisielių, pyragų, ir pan. Šįkart jums paruošiau kompotą:

  • rabarbarų ~300g.
  • 1,5l vandens
  • keli šaukštai cukraus (pagal skonį)
  • trys šaukštai krakmolo (gaunasi toks tirštesnis)

Eiga paprasta, užverdame vandenį, sudedame pjaustytus rabarbarus. paverdame kokias 5min, greitai suverda, tada dedame cukrų, ir plona srovele supilame krakmolą išmaišyta su puse stiklinės vandens. Užverdame ir užsukame ugnį.

  • patarimas, rabarbarai kol jauni jų lupti nereikia, bet jau nuo gegužės vidurio daugmaž tai patarčiau nusilupti, nes tampysis tokios juostelės.
  • nors rabarbarų ir galite rasti iki beveik liepos mėnesio galo,bet jų valgyti nepatartina,nes pradeda kaupti oksalo rūgštį (o ši rūgštis dirgina skrandį, gali sukelti inkstų akmenis).
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageFlattr the authorDigg thisShare on StumbleUponEmail this to someonePrint this page